Vastgoedfonds NSI heeft het laatste pand in haar Zwitserse portefeuille verkocht, waardoor de vastgoedinvesteerder niet meer actief is in het land. Dat meldde NSI maandag.

Het pand 'Perolles 2000' in Fribourg ging van de hand tegen boekwaarde voor 9,7 miljoen Zwitserse frank (circa 7,9 miljoen euro). NSI kondigde in december 2011 het besluit aan om de Zwitserse portefeuille te verkopen. Drie panden werden in de loop van 2012 en 2013 al verkocht.

De opbrengst van Perolles 2000 zal volledig gebruikt worden om leningen af te lossen. Volgens topman Johan Buijs is de onderneming, door het vertrek uit Zwitserland nu volledig in staat om zich te richten op Nederland en België.

Gemiddelde kwaliteit

De verkoop van de panden in Zwitserland draagt niet bij aan de gemiddelde kwaliteit van de totale portefeuille van NSI. Dat schrijft analist Jaap Kuin van ING.

De panden in Zwitserland waren veelal volledig bezet, terwijl NSI volgens Kuin gemiddeld te maken heeft met een hoog percentage leegstand (18,5 procent).

ING zegt voorzichtig te zijn met zijn aanbeveling voor NSI, totdat de balans op orde is en de schulden gedaald. De bank, dat een hold-advies voor het bedrijf hanteert, merkt verder op dat NSI pas in rustiger vaarwater kan komen, als de situatie met grootaandeelhouder Habas is opgelost.

Het Israëlische Habas is nu officieel failliet, nadat verscheidene pogingen om het aandeel in NSI van de hand te doen, eerder waren gestrand.

NSI noteerde maandag rond 10.10 uur 0,2 procent lager op 5,27 euro. De MidKap-index stond 0,2 procent hoger.