De winst van de Amerikaanse bank Wells Fargo is in het derde kwartaal naar een record gestegen, geholpen door minder leningen die niet werden afgelost en lagere kosten.

Dat maakte de grootste hypotheekverstrekker van de Verenigde Staten vrijdag bekend.

De nettowinst kwam uit op 5,58 miljard dollar (4,1 miljard euro), tegen 4,94 miljard dollar een jaar eerder. De winst per aandeel viel iets hoger uit dan verwacht.

Dankzij het herstel op de Amerikaanse huizenmarkt en de aantrekkende economie blijven minder mensen in gebreke bij het aflossen van hun leningen. Daardoor is het mogelijk om reserves voor slechte leningen vrij te maken, wat het resultaat stuwt.

Duizenden banen

De bank schrapte in het afgelopen kwartaal wel duizenden banen omdat door de stijgende hypotheekrente de herfinancieringsvraag sterk is gedaald. Wells Fargo is de grootste werkgever onder de Amerikaanse banken met een personeelsbestand van meer dan 270.000 mensen.

De inkomsten bij de hypotheektak gingen met 43 procent omlaag tot 1,61 miljard dollar. De omzet van de hele bank kwam eveneens lager uit op 20,5 miljard dollar, een daling van 3 procent.