De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag verdeeld gesloten. 

De benoeming van Janet Yellen als opvolger van Fed-voorzitter Ben Bernanke en de goede kwartaalcijfers van aluminiumproducent Alcoa gaven enige steun, maar de zorgen over het politieke gesteggel in Washington hielden de handel in toom. De publicatie van de notulen van de laatste Fed-vergadering bood weinig nieuwe inzichten.

De Dow-Jonesindex stond aan het slot van de handelsdag 0,2 procent hoger op 14.802,98 punten. De S&P 500 klom 0,1 procent tot 1656,40 punten, maar de Nasdaq ging 0,5 procent omlaag tot 3677,77 punten. Dinsdag sloten de graadmeters nog met stevige verliezen vanwege het aanhoudende geruzie over het Amerikaanse schuldenplafond.

Het Witte Huis bevestigde dat Yellen het stokje zal overnemen als president van de Federal Reserve. President Obama stelde dat zij ''buitengewoon goed gekwalificeerd'' is voor het leiderschap van de Fed.

Verhoging

Volgens de Republikeinen zal Obama er niet onderuit kunnen om te onderhandelen over de begroting en de verhoging van het schuldenplafond. Obama haalde eerder uit naar ''extreme delen'' binnen de Republikeinse partij. Inmiddels komt de deadline om een oplossing te vinden voor het schuldenplafond, 17 oktober, dichterbij.

De beleidsmakers van de Fed vinden nog steeds dat het steunbeleid dit jaar zou moeten worden afgebouwd. Het besluit bij de laatste rentevergadering om het stimuleringsprogramma onveranderd te laten, was een relatieve ''close call'', aldus de notulen.

Alcoa

Alcoa koerste 2 procent hoger. Het bedrijf boekte een winst van 24 miljoen dollar in het derde kwartaal, tegen een verlies van 143 miljoen dollar een jaar eerder. Het resultaat was beter dan verwacht. Later deze week komen nog cijfers van de grote banken JPMorgan Chase en Wells Fargo.

Yum! Brands, het moederbedrijf van fastfoodketens KFC, Pizza Hut en Taco Bell, ging 6,7 procent onderuit. Het bedrijf maakte dinsdag nabeurs bekend dat de winst in het derde kwartaal flink is gedaald. Ook werd de winstverwachting verlaagd. Discountketen Family Dollar kwam ook met tegenvallende cijfers en leverde 1,1 procent in.

Computerconcern HP steeg bijna 9 procent. Volgens topvrouw Meg Whitman zal de omzet volgend jaar stabiliseren.

De euro was 1,3519 dollar waard, tegen 1,3517 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie daalde 2 procent tot 101,45 dollar. Brent zakte 1,1 procent.