Disney wil stoppen met het uitgeven van papieren aandelen, een waar collector's item onder verzamelaars.

Het Amerikaanse bedrijf wil vanaf volgende week alleen nog maar handelen in elektronische aandelen, omdat dit efficiënter en veiliger is. Dat heeft Disney aan de Amerikaanse beurswaakhond gemeld, schrijft persbureau Bloomberg woensdag.

Verzamelaars zijn verbaasd over het besluit van Disney om te stoppen met fysiek waardepapier. De aandelen van het tekenfilmbedrijf zijn enorm populair bij verzamelaars van papieren aandelen.

Een aandeel uitgegeven bij de beursgang in 1957, gesigneerd door oprichter Walt Disney, levert meer dan 25 duizend dollar (bijna negentienduizend euro) op.

Mickey Mouse

De aandelen van Disney zijn extra aantrekkelijk omdat ze zijn bedrukt met tekeningen van onder meer Bambi, Mickey Mouse en Donald Duck. Ook hun geestelijk vader Walt Disney prijkt op het waardepapier. Veel bedrijven die de aandelen doorverkopen zien ze als de ideale manier om kinderen in aanraking te brengen met de aandelenhandel.

Waar veel andere Amerikaanse bedrijven vanwege de kosten al eerder stopten met het uitgeven van fysieke aandelen, ging Disney daar juist mee door. "Dat ze nu stoppen, verbaast me enorm", aldus doorverkoper Bob Kerstein. "De aandelen waren zo'n sterk marketingmiddel. Iedereen lijkt wel in de bezuinigingsmodus."