De aandelenbeurzen op Wall Street zijn maandag met verlies gesloten.

Beleggers reageerden negatief op de nieuwste aflevering van de aanhoudende begrotingsstrijd tussen de Democraten en de Republikeinen, die de overheid opnieuw deels dreigt plat te leggen.

Bij het slot van de beurshandel was een compromis nog niet in zicht.

De Dow-Jonesindex van 30 hoofdfondsen eindigde 0,8 procent in de min op 15.129,67 punten. De brede S&P 500 zakte 0,6 procent tot 1681,55 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq sloot met 3771,48 punten 0,3 procent onder de slotstand van vrijdag.

Akkoord

Het Amerikaanse Congres moet voor dinsdagochtend 6.00 uur (Nederlandse tijd) tot een begrotingsakkoord komen om de eerste sluiting van overheidsdiensten in 17 jaar te voorkomen.

Democraten en Republikeinen lijken het echter niet eens te kunnen worden over de voorwaarden. Zonder compromis worden mogelijk 800.000 ambtenaren tijdelijk op onbetaald verlof gestuurd.

Obamacare

Een voorstel van de Republikeinen om een tijdelijke deal te sluiten in ruil voor uitstel van de invoering van Obamacare werd maandag zoals verwacht afgewezen in de door de Democraten gedomineerde Senaat.

President Barack Obama gaf aan zich niet bij de sluiting van overheidsdiensten neer te leggen en in gesprek te blijven met alle politieke leiders om een oplossing te vinden.

Schuldenplafond

Kredietbeoordelaar Moody's wees er maandag op dat de tijdelijke sluiting van overheidsdiensten vervelend is, maar dat het echte gevecht gaat om de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond.

Daarover moet volgens de regering voor 17 oktober een akkoord worden gesloten, om te voorkomen dat het land niet meer aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen.

Dow Jones

In de Dow Jones waren softwareproducent Microsoft (plus 0,1 procent) en de producent van netwerkapparatuur Cisco Systems (plus 0,3 procent) de enige fondsen zonder verlies.

Procter & Gamble, United Technologies, Nike en Coca-Cola stonden onderaan met verliezen van 1,5 tot 2 procent.

Olie

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte met 0,5 procent tot 102,35 dollar. De euro was maandagavond 1,3530 dollar waard, tegen 1,3540 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.