Siemens Nederland schrapt dit jaar ongeveer 90 van de 700 banen bij zijn vestiging in Hengelo.

Daarnaast verdwijnt nog een onbekend aantal banen in Nederland als gevolg van de eerder aangekondigde wereldwijde reorganisatie bij het Duitse technologieconcern.

Dat heeft een woordvoerder van Siemens Nederland maandag gezegd.

Het banenverlies in Hengelo is het gevolg van het uitblijven van opdrachten in de olie- en gassector en staat los van de wereldwijde ingreep.

Zondag werd bekend dat er bij Siemens wereldwijd 15.000 banen verdwijnen. De helft hiervan is inmiddels al geschrapt, aldus de zegsman. In Nederland zijn er dit jaar al ''enkele tientallen'' banen geschrapt als onderdeel van deze reorganisatie.

Hoeveel banen er nog zullen verdwijnen in Nederland kon de zegsman niet zeggen. ''Ik kan geen definitieve aantallen noemen.'' Siemens heeft ruim 3000 werknemers in Nederland. In Hengelo maakt het concern onder meer compressorinstallaties voor de winning van olie en gas.

Banenreductie

De wereldwijde banenreductie is onderdeel van een kostenbesparingsprogramma van ruim 6 miljard euro. Siemens hoopt het banenverlies zoveel mogelijk te realiseren door natuurlijk verloop en via vrijwillig vertrek.

Het besparingsprogramma werd opgesteld door de voormalige bestuursvoorzitter van Siemens, Peter Löscher. Hij werd afgelopen zomer ontslagen vanwege tegenvallende prestaties en is opgevolgd door Joe Kaeser, die daarvoor financieel topman was van het bedrijf uit München.

Siemens had tot zondag nog niets gezegd over het aantal banen dat door het kostenbesparingsprogramma zou komen te vervallen. Siemens telt wereldwijd ongeveer 370.000 werknemers.