
Beurzen niet onder indruk van VS
Door de politieke impasse in de VS worden tal van overheidsdiensten gesloten. De laatste keer dat de Amerikanen werden geconfronteerd met een zogenoemde 'shutdown' van de overheid, was 17 jaar geleden.
De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,7 procent hoger op 377,63 punten. Een fors koersverlies van zwaargewicht Unilever drukte op de AEX. De MidKap klom 0,8 procent tot 577,31 punten.
De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen respectievelijk met 1,1 en 1,3 procent. De FTSE in Londen sloot vlak.
Opmerkelijk
''Het is opmerkelijk dat we gewoon weer stijgen, maar men had al wel verwacht dat dit zou gebeuren. Het blijft wel onzeker hoe het nu verder gaat in de VS. Het is wachten wie er als eerste met de ogen gaat knipperen, de Democraten of de Republikeinen. Het valt nu allemaal nog wel mee, maar hoe dichter we bij het bereiken van het schuldenplafond komen hoe vervelender het gaat worden'', zei analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.
Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex in de middaghandel ook 0,5 procent in de plus. Door de politieke verdeeldheid tussen de Democraten en de Republikeinen over de begroting voor 2014 zit de federale overheid zonder geld en zullen vanaf dinsdag mogelijk een miljoen ambtenaren met onbetaald verlof worden gestuurd.
Unilever
In Amsterdam werd Unilever afgestraft na een tegenvallend handelsbericht. Het aandeel bungelde onderaan de AEX met een verlies van 2,8 procent. Het levensmiddelenconcern heeft de groei op veel van zijn opkomende markten in het lopende kwartaal verder zien afnemen. Volgens het bedrijf is de vertraging van de opkomende markten de afgelopen tijd versterkt door de aanzienlijke verzwakking van lokale valuta.
Sterkste stijger in de AEX was Air France-KLM met een plus van 3,9 procent. Brancheorganisatie IATA meldde dat het vrachtvervoer door luchtvaartmaatschappijen in augustus opnieuw licht is gegroeid. ING boekte een winst van 3,4 procent. De bank en verzekeraar zoekt volgens mediaberichten een koper voor zijn Taiwanese onderdeel ING Securities Investment & Trust.
Euro
De euro was 1,3540 dollar waard, evenveel als bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,1 procent tot 101,24 dollar per vat. Brentolie zakte 1,3 procent tot 106,97 dollar.