Het consortium Pi2, een samenwerkingsverband tussen Ballast Nedam en Imtech, heeft de financiering rond voor de nieuwbouw van de Penitentiaire Inrichting Zaanstad.

Pi2 wordt verantwoordelijk voor het ontwerp, de bouw, financiering en onderhoud van het nieuwe gebouw en voert ook een groot deel van de facilitaire dienstverlening uit voor een periode van 25 jaar.

Ballast Nedam is enig aandeelhouder van Pi2. Ballast Nedam (65 procent) en Imtech (35 procent) participeren samen in de Design, Build, Maintain and Operate fase. De opdracht heeft een totale nominale projectomvang van circa 300 miljoen euro.

ING en NIBC zorgen voor de kortlopende bankschulden voor het project en brachten de langlopende financieringsbehoeften van het project onder bij institutionele beleggers.

De penitentiaire inrichting Zaanstad komt op het oostelijke gedeelte van bedrijventerrein Hoogtij te Westzaan en biedt plaats aan ruim 1000 gedetineerden. De inrichting is geschikt voor meerpersoonscelgebruik en gaat naar verwachting in 2016 open.