De Belgische economie is vorig jaar met 0,1 procent gekrompen, minder dan de krimp van 0,3 procent die eerder dit jaar was gemeld. Dat blijkt uit cijfers die de Nationale Bank van België vrijdag bekendmaakte.

De economische krimp maakte een eind aan de heropleving in 2010 en 2011. De industrie en energiesector zijn vorig jaar harder achteruitgegaan (-2,4 procent in 2012 tegen -1,2 procent in 2011). De groei in de bouw viel terug van 8,1 procent naar een procent.

De economische activiteiten zijn vooral gesteund door overheidsbestedingen, die met 1,5 procent toenamen. Bovendien is de export afgelopen jaar minder gedaald dan de import.

Inflatie

De inflatie in België is in september gedaald naar 0,89 procent, het laagste niveau sinds februari 2010, aldus het Belgische ministerie van financiën vrijdag. De daling komt door de lagere prijzen voor aardgas, stookolie, benzine, diesel en elektriciteit, die in een jaar tijd met vijf procent zijn gedaald.

De regering is ondertussen bezig de begroting voor volgend jaar op te stellen. Premier Elio Di Rupo zoekt nog 359 miljoen euro om het begrotingstekort terug te brengen tot 2,15 procent van het bruto binnenlands product, zoals afgesproken met de Europese Commissie.