América Móvil is de voorbereidingen op een bod op KPN aan het afronden, maar verwacht niet dat het nog deze maand tot een overeenkomst zal komen. 

Het Mexicaanse telecombedrijf blijft in onderhandelingen met zijn Nederlandse branchegenoot, zo liet het vrijdag in een verklaring weten.

Als de onderhandelingen daadwerkelijk leiden tot een bod, zal dat in oktober formeel worden uitgebracht, aldus América Móvil. Het telecomconcern van miljardair Carlos Slim heeft al een flink belang in KPN en kondigde eerder dit jaar aan zo'n 7,2 miljard euro op tafel te willen leggen voor de rest van de aandelen.

Stichting

Behalve met KPN zelf zal América Móvil ook tot een vergelijk moeten komen met een stichting die KPN kan beschermen tegen nadelige gevolgen van een overname voor de continuïteit en zelfstandigheid van het bedrijf.

Die stichting heeft via de uitgifte van preferente aandelen een meerderheid van het stemrecht bij KPN verkregen en kan dus besluiten blokkeren. Het belang van de Mexicanen is daardoor verwaterd van bijna 30 procent naar een kleine 15 procent.

Volgens week houdt KPN een buitengewone aandeelhoudersvergadering. Dan wordt de verkoop van de Duitse mobiele dochter E-Plus aan het Spaanse Telefónica besproken. Hoewel de aankondiging van die verkoop voor de Mexicanen aanleiding was een bod op heel KPN aan te kondigen, hebben zij inmiddels gezegd dat zij het - inmiddels verbeterde - bod van Telefónica steunen.

Kwartje

Een eventueel bod van América Móvil op KPN kan zeker een kwartje hoger dan de biedprijs van 2,40 euro per aandeel die het Mexicaanse belbedrijf tot dusver steeds heeft genoemd, zo stelt de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vrijdag op zijn website.

Volgens de beleggersclub heeft KPN sinds de Mexicanen hun bod aankondigden een aantal financiële meevallers gehad die een hoger bod rechtvaardigen, Zo is, ''ironisch genoeg door scherp onderhandelen van América Móvil zelf'', het bod van Telefónica op de Duitse KPN-dochter E-Plus verbeterd.

Daardoor vangt KPN 500 miljoen euro meer, en kan het bod van de Mexicanen volgens de VEB al met een dubbeltje omhoog naar 2,50 euro per aandeel.

Daarnaast is met de belastingdienst een deal gesloten over het boekverlies van 3,6 miljard euro dat KPN lijdt op de verkoop van E-Plus. Het bedrijf mag dat verspreid over de komende jaren aftrekken van de winst. Dat levert een belastingvoordeel op van 925 miljoen euro.

''Als KPN goed onderhandelt geeft (topman Eelco) Blok deze meevaller niet gratis weg en wil hij dit terugzien in een hoger bod van zeker 2,65 euro'', aldus de VEB.

Profiel KPN | Profiel Carlos Slim | Profiel América Móvil De overname van KPN: wat ging er vooraf | Beschermingswal is niet voor eeuwig