De effectenbeurs in Tokio is vrijdag licht in de min gesloten na een schommelende handelssessie. 

Een stijging van de Japanse yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar zorgde voor terughoudendheid onder beleggers. Ook werd gewacht op de belastingplannen van de Japanse overheid. De Nikkei eindigde met een verlies van 0,3 procent op 14.760,07 punten.

De Japanse regering beslist waarschijnlijk volgende week over een verhoging van de btw in april volgend jaar, van 5 naar 8 procent. Economen denken dat die verhoging de inflatie verder kan aanwakkeren.

Vrijdag bleek dat de consumentenprijzen in Japan in augustus met 0,9 procent zijn gestegen, vooral vanwege de hogere energieprijzen. Dat is het hoogste niveau sinds 2008. Exclusief vers voedsel gingen de prijzen in augustus met 0,8 procent omhoog, maar exclusief energie en vers voedsel daalden de prijzen met 0,1 procent.

Op de andere beurzen in het Verre Oosten werden kleine winsten geboekt nadat Wall Street een vijfdaagse verliesbeurt wist te doorbreken. De All Ordinaries in Sydney klom 0,3 procent en de Kospi in Seoul won 0,2 procent. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index 0,4 procent hoger in de middaghandel.