De topman van de Amerikaanse bank JPMorgan Chase, Jamie Dimon, heeft donderdag zelf een ontmoeting gehad met de hoogste Amerikaanse aanklager Eric Holder in een poging een schikking te treffen in de zaak rond mogelijk bedrog bij de verkoop van hypotheken. 

Dat meldden vrijdag Amerikaanse media. Holder bevestigde dat de ontmoeting heeft plaatsgevonden en liet verder geen details los.

De gesprekken waren volgens getuigen ''constructief'', maar de hoofdrolspelers hebben geen definitieve afspraken weten te maken. Volgens bronnen kan het schikkingsbedrag oplopen tot zo'n 11 miljard dollar (ruim 8 miljard euro).

Dit bedrag zou gebruikt worden om consumenten schadeloos te stellen, maar mogelijk komen daar nog bedragen bovenop voor schikkingen met een reeks overheidsinstanties.

Dimon zou in de gesprekken over de schikking willen bepalen in hoeverre de bank verantwoordelijk is voor de toenmalige handelwijze van Bear Stearns en Washington Mutual, twee banken die JPMorgan tijdens de financiële crisis opkocht, met instemming van de overheid. De schikking die JPMorgan treft, kan dienen als blauwdruk voor latere afspraken tussen de overheid en andere banken.