De beurzen in New York stonden donderdag in de plus, vooral geholpen door een beter dan verwacht cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt.

Dat cijfer overschaduwde de zorgen bij beleggers over de begrotingsstrijd in Washington.

De Dow-Jonesindex noteerde richting het einde van de handelsdag 0,1 procent hoger op 15.288 punten. De breed samengestelde S&P 500 klom 0,1 procent tot 1693 punten en de technologiebeurs Nasdaq ging 0,5 procent omhoog naar 3778 punten.

Het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is vorige week met 5000 gedaald tot 305.000. Economen hadden juist op 325.000 aanvragen gerekend. Verder werd bekend dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal met 2,5 procent is gegroeid in vergelijking met een kwartaal eerder.

Huizenmarkt

Er kwam wel tegenvallend nieuws over de huizenmarkt in de VS naar buiten. De nationale makelaarsassociatie maakte bekend dat de voorlopige huizenverkoop in augustus is gedaald met 1,6 procent op maandbasis, terwijl was gerekend op een daling met 1 procent. Amerikanen zijn terughoudender geworden met het kopen van een huis door de stijgende hypotheekrentes.

Veilingsite eBay liet weten voor 800 miljoen dollar het betalingsplatform Braintree over te nemen. Volgens eBay sluit de overname goed aan bij de betaaldiensten die dochterbedrijf PayPal levert. Het aandeel klom 4,3 procent.

Detailhandel

Detailhandelaar Bed Bath & Beyond steeg 4,4 procent, na een verhoging van de winstverwachting voor het hele jaar. Branchegenoot JC Penney herstelde iets van het koersverlies op woensdag met een winst van 2,8 procent, na een positieve verkoopverwachting en de bekendmaking dat geen kapitaal zal worden opgehaald dit jaar. Woensdag daalde het aandeel nog met 15 procent na een negatief rapport over het bedrijf van Goldman Sachs.

Autoverhuurbedrijf Hertz ging juist 16,6 procent omlaag, na een verlaging van de winst- en omzetprognoses voor het gehele jaar.

Facebook

Socialenetwerksite Facebook steeg in de tussentijdse handel voor het eerst sinds de beursgang tot boven de 50 dollar. Facebook werd in mei vorig jaar voor 38 dollar per aandeel naar de beurs gebracht.

De euro was 1,3482 dollar waard, tegen 1,3484 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 102,94 dollar per vat. Brentolie klom 0,8 procent tot 109,20 dollar.