De topman van Nokia, Stephen Elop, heeft geweigerd zijn bonus op te geven nadat er grote beroering in Finland was ontstaan over de beloning van bijna 19 miljoen euro. 

Elop krijgt het geld als onderdeel van de overname van Nokia door Microsoft.

De krant Financial Times meldde donderdag dat de president-commissaris van Nokia dit weekeinde Elop heeft gevraagd de bonus, of een gedeelte daarvan, op te geven. Elop weigerde met het argument dat hij midden in een scheiding ligt, aldus bronnen.

In Finland, de thuishaven van het ooit oppermachtige Nokia, zei zaterdag zelfs premier Jyrki Katainen dat de beloning van Elop ''volkomen buitensporig'' was.

Verontwaardiging ontstond ook omdat het contract van de topman nog op het laatste moment werd aangepast, zodat hij het bedrag ook zou krijgen als hij bij de overname niet zou vertrekken maar zou aanblijven onder leiding van Microsoft.

Excuses

De president-commissaris van Nokia bood later excuses aan voor de onduidelijkheid rond de beloning, maar verdedigde de gang van zaken door te zeggen dat Microsoft een deel van het bedrag op zich zou nemen. Daarnaast ziet Elop nu af van zijn recht om een rechtszaak tegen Nokia aan te spannen omdat hij na de overname in feite in een lagere functie terechtkomt.