DSM haalt over heel 2013 de eerder gestelde doelstelling voor de operationele winst mogelijk niet. 

Dat maakte het speciaalchemiebedrijf donderdag bekend. In plaats van de eerder verwachtte 1,4 miljard euro aan winst (ebitda), denkt de onderneming nu waarschijnlijk licht onder de 1,35 miljard euro uit te komen.

Oorzaken zijn de ongunstige wisselkoersen en de hogere belastingtarieven in Nederland. Ook merkt DSM op dat evenals in de eerste helft van het jaar er nog steeds weinig tot geen groei is waar te nemen in Europa. In Azië is er sprake van goede groei, maar op een ''meer bescheiden niveau''.

Met name de tak Polymer Intermediates zal een lager resultaat realiseren dan in 2012. De andere takken groeien wel. Vooral Nutrition, dat vitamines en voedseltoevoegingen maakt, blijft onverminderd de groeimotor van DSM.

Aandeleninkoop

In het vierde kwartaal zegt DSM een nieuw aandeleninkoopprogramma te starten voor zo'n 4 tot 5 miljoen aandelen. Dit om aan de lopende verplichtingen wat betreft optieregelingen voor personeel en management te kunnen voldoen.

DSM kondigde ook een nieuwe doelstelling aan voor de winstmarge (ebitdamarge) in 2015. Die zou tegen die tijd tussen de 14 en 15 procent kunnen bedragen.

Eerder gaf DSM geen margeverwachting af voor het gehele bedrijf. Een woordvoerder van het concern liet weten dat gebaseerd op verwachtingen van analisten de ebitdamarge dit jaar op circa 13,7 procent zou uitkomen.

Teleurstellend

De nieuwe doelstellingen voor 2015 die DSM donderdag heeft gesteld zijn niet erg ambitieus en misschien zelfs een tikje teleurstellend. Dat geldt ook voor de winstverwachting voor 2013 die het speciaalchemiebedrijf heeft uitgesproken, liet analist Filip De Pauw van ING donderdag weten.

De winstverwachting ligt net onder de consensus van analisten en die zou volgens De Pauw nu licht naar beneden moeten worden bijgesteld.

Ook de plannen voor het aandeleninkoopprogramma zullen beleggers niet erg blij maken, denkt de analist. De inkoop is alleen bedoeld om aan de bestaande optieplannen te voldoen.

De Pauw vraagt zich verder af hoe het kan, zoals DSM stelt, dat de zogenoemde crisisbelasting die in Nederland wordt geheven invloed heeft op de operationele winst.