Banca Monte dei Paschi di Siena (MPS), de oudste bank ter wereld, schort de rentebetaling op een aantal obligatieleningen op. Dat maakte de noodlijdende Italiaanse bank maandag bekend.

De Europese Unie wil dat banken in financiële moeilijkheden eerst beleggers laten bloeden, voordat zij een beroep doen op overheidssteun.

Daarom heeft MPS besloten voorlopig geen rente te betalen op drie achtergestelde obligaties met een waarde van circa 481 miljoen euro. De voorwaarden van de leningen staan dat volgens de bank toe.

MPS moet van de Europese Commissie reorganiseren omdat het eerder dit jaar ruim 4 miljard euro aan staatssteun kreeg. De bank moet daarnaast minstens 2,5 miljard euro aan kapitaal zien vrij te maken om de steun terug te betalen.

Antonveneta

In 2009 moest MPS ook al bij de overheid aankloppen voor hulp. Toen leed de Toscaanse bank zwaar onder de kredietcrisis en de veel te dure overname van Antonveneta, een voormalige dochter van ABN Amro.

De steunronde begin dit jaar was onder meer nodig doordat de bank zware verliezen had geleden op dubieuze derivatenconstructies. Justitie in Italië doet daar onderzoek naar. Daarnaast heeft MPS last van de aanhoudende economische crisis, die leidt tot hoge afschrijvingen op slechte leningen.