De Zwitserse farmagigant Novartis is in China beschuldigd van omkoping.

Alcon, een producent van oogproducten, zou artsen in meer dan 200 Chinese ziekenhuizen hebben omgekocht om gebruik te maken van de lensimplantaten van de dochteronderneming. Dat meldde de BBC woensdag.

Alcon betaalde de doktoren vergoedingen voor medische onderzoeken die nooit zouden hebben plaatsgevonden. Het bedrijf zegt de fraudekwestie te onderzoeken. ''Alcon kan geen activiteiten tolereren die niet conform de wetgeving zijn op de markten waar we actief zijn.''

Het is niet voor het eerst dat Novartis van omkoping wordt beschuldigd om de omzet te verhogen. Het bedrijf zou artsen ook hebben omgekocht om zijn medicijnen te promoten, zo werd vorige maand bekend.

Eerder dit jaar werd het eveneens Britse farmacieconcern GlaxoSmithKline er in China van beschuldigd ambtenaren en doktoren stelselmatig om te kopen.

De Chinese autoriteiten treden sinds enige tijd strenger op tegen buitenlandse ondernemingen die er van worden verdacht de regels te overtreden. Zo ondervond ook het Nederlandse zuivelbedrijf FrieslandCampina, dat beschuldigd werd van kunstmatig hoog houden van de prijzen.