De AEX-index van de Amsterdamse effectenbeurs is donderdag na een rustige handelssessie met een kleine winst gesloten. 

Andere Europese beurzen toonden een wisselend beeld. De beurshandel wacht na de recente opmars op nieuwe impulsen en kijkt vooral vooruit naar de vergaderingen van de Amerikaanse Federal Reserve volgende week.

De AEX eindigde 0,4 procent hoger op 376,66 punten. De Midkap klom ook 0,4 procent, tot 568,41 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen sloten nagenoeg onveranderd. De CAC 40-index in Parijs leverde 0,3 procent in.

Beleggers werden gedurende de handelsdag geconfronteerd met tegenvallende cijfers over de Europese industrie. De industriële productie in de eurolanden bleek in juli met 1,5 procent te zijn gekrompen ten opzichte van de voorgaande maand, terwijl rekening werd gehouden met een veel kleinere afname.

Fed

De aandacht richtte zich echter al meer op de Fed-bijeenkomsten van volgende week. De Amerikaanse centrale bank besluit dan mogelijk om een begin te maken met de inperking van zijn stimuleringsmaatregelen.

De AEX werd aangevoerd door ASML dat bijna 5 procent in waarde steeg. Analisten van Goldman Sachs zetten de chipmachinefabrikant uit Veldhoven op hun favorietenlijst. Arcelor Mittal stond onderaan de hoofdindex met een min van bijna 2 procent.

KPN eiste ook weer de aandacht op, met de mededeling dat het bedrijf constructieve gesprekken voert met América Móvil (AMX) over de voorgenomen overname van het Nederlandse telecombedrijf door de Mexicanen. AMX gaf aan het bod van 2,40 euro per aandeel te handhaven, maar liet ook weten alle opties open te houden. KPN klom 3,2 procent, tot 2,29 euro.

TenCate 

In de MidKap stond TenCate bovenaan met een plus van 4,9 procent. Beleggers reageerden positief op de meerjarige overeenkomst die de producent van technisch textiel tekende met het Amerikaanse leger. Toeleverancier aan de chipsector ASMI klom 3 procent na een adviesverhoging door Goldman Sachs.

In Parijs steeg Vivendi bijna 3 procent. Het Franse media- en telecomconcern besluit begin volgend jaar definitief of het concern wordt opgesplitst of niet. Vivendi liet eerder dit jaar al weten te overwegen het Franse telecombedrijf SFR af te splitsen van de media-activiteiten.

De euro was 1,3310 dollar waard, tegen 1,3305 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,1 procent tot 108,69 dollar per vat. Brentolie werd 0,9 procent duurder, op 112,50 dollar per vat.