Het Amerikaanse telecombedrijf Verizon is er woensdag in geslaagd 49 miljard dollar (circa 37 miljard euro) op te halen met de meest omvangrijke obligatieveiling ooit.

Verizon gaf acht verschillende leningen uit, met looptijden die uiteenliepen van 3 tot 30 jaar.

Met 49 miljard dollar, een bedrag dat vergelijkbaar is met de staatsschuld van bijvoorbeeld Slowakije, werd het vorige obligatierecord ruimschoots overtroffen. Dat stond sinds april op naam van Apple, dat 17 miljard dollar ophaalde.

De opbrengst wil Verizon gebruiken om de uitkoop van Vodafone in de joint venture Verizon Wireless te financieren. Die kost het Amerikaanse telecombedrijf in totaal 130 miljard dollar.

Aantrekkelijke rentes

Investeerders toonden veel belangstelling voor de obligaties, mede omdat Verizon aantrekkelijke rentes bood. In totaal ontving Verizon biedingen ter waarde van ruim 100 miljard dollar, dat was twee keer meer dan Apple ontving bij diens recordveiling.

Deskundigen concludeerden dat de grote interesse kan betekenen dat de markten minder nerveus worden over de mogelijke gevolgen als de Federal Reserve binnenkort besluit zijn stimuleringsmaatregelen te beperken. Dat vooruitzicht zette de obligatiemarkten de afgelopen maanden stevig onder druk.