De hoop op een diplomatieke oplossing voor de situatie rond Syrië en sterke macro-economische cijfers uit China zorgden dinsdag voor een opperbeste stemming onder beleggers. De graadmeters sloten fors hoger.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 1,8 procent hoger op 376,31 punten. De MidKap klom 1,6 procent tot 561,81 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen 1,9 en 2,1 procent. De FTSE in Londen won 0,8 procent.

"Het is een mooie dag op de beurzen. Bijna alles staat in het groen. Beleggers zijn opgelucht nu een Amerikaanse aanval op Syrië mogelijk uitblijft. De oorlogsdreiging neemt daardoor af en dat zorgt ook voor lagere olieprijzen. In Amsterdam profiteert Air France-KLM van de goedkopere olie. Ook Imtech zet het herstel door", zei analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

Mogelijke doorbraak

Het Russische voorstel om chemische wapens in Syrië onder internationaal toezicht te stellen werd positief ontvangen. Syrië ging akkoord met het voorstel en de Amerikaanse president Barack Obama noemde het voorstel een "mogelijke doorbraak", die een militaire interventie van de VS in Syrië mogelijk overbodig maakt.

In China bleek dat de industriële productie in augustus sterker dan verwacht is toegenomen. Ook de Chinese detailhandelsverkopen vielen vorige maand iets hoger uit dan voorzien. In de afgelopen dagen was er ook al positief nieuws over de Chinese economie.

Volkswagen

Glencore Xstrata steeg in Londen 2,3 procent. De grondstoffenhandelaar verwacht dat de overname van mijnbouwer Xstrata een kostenbesparing oplevert van 2 miljard dollar. Dat is vier keer zo veel als aanvankelijk werd gedacht.

In Frankfurt klom Volkswagen (VW) ruim 4 procent. De Duitse autofabrikant verwacht dit jaar in totaal 9,5 miljoen auto's aan de man te brengen. Vorig jaar verkocht VW, dat ook merken als Porsche, Audi, Seat en Skoda voert, ruim 9,3 miljoen voertuigen.

Air France-KLM

In de AEX gingen alle fondsen op TNT Express na, omhoog. Grootste stijger was luchtvaartgroep Air France-KLM met een winst van 9,1 procent. Technisch dienstverlener Imtech en postbezorger PostNL volgden met plussen van respectievelijk 6,6 en 5,7 procent. TNT Express verloor 0,4 procent.

De euro was 1,3260 dollar waard, evenveel als bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De afnemende oorlogsdreiging in het Midden-Oosten zorgde voor lagere olieprijzen. De prijs van Amerikaanse olie daalde 2,3 procent tot 107,07 dollar per vat. Brentolie werd 2 procent goedkoper, met 111,39 dollar per vat.