TomTom heeft een belangrijk contract van Ford in de wacht gesleept. Dat stelt analist Martijn den Drijver van SNS Securities maandag in een rapport.

Den Drijver baseert zich op de aankondiging van Ford dat de nieuwe versie van Ford Sync wordt uitgerust met AppLink, dat bestuurders in staat stelt apps te bedienen via stemherkenning. Daartoe behoort ook een navigatieapp van TomTom. Volgens Den Drijver is TomTom de aangewezen navigatiepartner voor Sync.

Ford verkoopt ongeveer 1 miljoen auto's per jaar in Europa en wil Sync uiteindelijk in alle modellen integreren. Daarmee kan de overeenkomst zorgen voor een aanzienlijke omzet voor TomTom, aldus SNS

Nieuws

Den Drijver wees ook op minder positief nieuws voor het Nederlandse navigatiebedrijf. Telenav voert zijn investeringen in Open Street Map (OSM) op, met als doel om OSM in al zijn producten te gaan gebruiken. Volgens de analist bestaat de mogelijkheid dat OSM kaarten gaat maken die in auto's zijn te gebruiken. Dat zou kunnen betekenen dat TomTom Telenav als klant verliest.

Het aandeel TomTom noteerde maandag vlak na opening 0,4 procent hoger op 4,81 euro.