De aandelenbeurs in Tokio is maandag flink hoger gesloten. De stemming werd gesteund door een opwaartse herziening van de economische groei in Japan in het tweede kwartaal en sterke Chinese exportcijfers.

Ook werd er positief gereageerd op de toewijzing van de Olympische Spelen aan Tokio. De Nikkei eindigde 2,5 procent hoger op 14.205,32 punten.

Elders in het Verre Oosten gingen de beurzen ook omhoog. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index 0,5 procent hoger in de middaghandel en de Kospi in Seoul klom 1 procent. In China steeg de Shanghai Composite 3 procent nadat bleek dat de Chinese export in augustus met 7,2 procent is gestegen.

De All Ordinaries in Sydney kreeg er 0,5 procent bij nadat de conservatieve oppositiecoalitie onder leiding van Tony Abbott afgelopen weekeinde de Australische parlementsverkiezingen heeft gewonnen. De mijnbouwbedrijven stonden in de belangstelling. Abbott wil onder meer een controversiële winstbelasting van 30 procent voor grote kolen- en ijzermijnen schrappen.