De Amerikaanse effectenbeurzen zijn vrijdag met verlies gesloten. Beleggers verkeerden in onzekerheid over de mogelijke naderende militaire actie van de VS tegen Syrië en namen nauwelijks posities in.

De handel reageerde echter gematigd op de toespraak van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry over Syrië en maakte zich op voor een lang weekeinde aangezien de Amerikaanse financiële markten maandag gesloten blijven vanwege Labor Day.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,2 procent lager op 14810,31 punten. De brede S&P 500 verloor 0,3 procent tot 1632,97 punten. De index bleek vrijdag de scherpste daling in een maand sinds vorig jaar mei te hebben doorgemaakt. Technologiegraadmeter Nasdaq gaf 0,8 procent prijs tot 3589,868 punten.

Toespraak Kerry

Kerry betoogde vrijdag dat de VS weten dat de Syrische regering gifgas heeft gebruikt en dat de Amerikaanse regering desnoods zonder instemming van de VN actie zal ondernemen.

Hij bepleitte ''beperkte'' militaire actie. Later liet president Barack Obama weten dat hij nog geen definitieve beslissing heeft genomen over militair ingrijpen.

De graadmeters gingen na de toespraak van Kerry omlaag, maar herstelden zich vrij snel tot beperkte minnen. ''Mensen voelen zich niet prettig, als onduidelijk is wat er gaat gebeuren'', aldus een Amerikaanse analist.

Videospelletjes

De scherpere daling van de Nasdaq-index werd onder meer veroorzaakt door verliezen van fabrikant van videospelletjes. Electronic Arts verloor 3,4 procent en Activision Blizzard leverde 2,6 procent in.

Voor opening van de markt werd bekendgemaakt dat de consumentenbestedingen in de Verenigde Staten in juli met 0,1 procent zijn gestegen. Economen hadden een stijging van 0,3 procent verwacht.

De consumentenbestedingen in de VS zijn goed voor circa 70 procent van de economie. Later werd ook bekend dat het consumentenvertrouwen in de VS in augustus licht was gedaald ten opzichte van de maand daarvoor.

De euro was 1,3216 dollar waard, tegen 1,3227 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,1 procent tot 107,65 dollar per vat. Brentolie werd 0,9 procent goedkoper, op 114,08 dollar.