Elektronicaconcern Philips verwacht dat zijn zogeheten ultrasoundmachines de komende jaren een sterke bijdrage kunnen leveren aan de groei van de gezondheidszorgtak. 

Dat zei bestuursvoorzitter Frans van Houten vrijdag bij de presentatie van een nieuw apparaat. 

Ultrasound is de benaming voor de technologie waarbij met geluidsgolven de binnenkant van het lichaam in beeld kan worden gebracht. De techniek bestaat al zo'n 60 jaar, maar biedt volgens Philips nog volop kansen voor groei. 

De machines zijn makkelijk te verplaatsen, omdat ze niet zo groot zijn. Ze kunnen de zorg volgens het bedrijf efficiënter en productiever maken.

De techniek is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld röntgenstraling, niet schadelijk voor de arts en patiënt. Ook kan de combinatie van ultrasound met andere technieken leiden tot nog betere resultaten.

Armere landen

Philips verwacht dat de markt voor deze apparaten wereldwijd gaat groeien. Van Houten zegt dat zijn bedrijf zich niet alleen op dure hightech-apparaten richt. Philips wil ook machines leveren die de gezondheidszorg in armere landen kunnen verbeteren.

"Niet iedereen kan zich een BMW veroorloven'', zei van Houten daarover. ''Wij willen ook de Toyota's van de gezondheidszorg beschikbaar maken.'' De prijs voor een ultrasoundmachine loopt daardoor uiteen van 10.000 tot 250.000 euro.

Ook binnen een ziekenhuis worden beide categorieën gebruikt, legt cardioloog Kathinka Peels, van het Catharina Ziekenhuis, uit. Zo kan een simpele machine op de eerste hulp worden gebruikt om snel te zien of er sprake is van inwendige bloedingen, waarna besloten kan worden of een patiënt verdere scans moet ondergaan.

Gestage groei

Het onderdeel Healthcare laat volgens Van Houten een gestage groei zien. ''We verwachten dat te kunnen blijven doen'', stelde de topman vrijdag. Deze tak van Philips is inmiddels goed voor 43 procent van de omzet.

De divisie is in meerdere segmenten verdeeld waarbij beeldvormende systemen als ultrasound, maar ook scanners, het grootste onderdeel zijn van zowel Philips Healthcare als Philips in zijn geheel.

Epiq

Philips presenteert dit weekeinde op een groot internationaal congres voor cardiologen de nieuwste variant van zijn ultrasoundmachines.

Het apparaat, genaamd Epiq, kan met behulp van geluidsgolven realtime 3D-beelden van het lichaam weergeven en berekeningen maken die cardiologen nu zelf uitvoeren. De ontwikkeling van dit nieuwste apparaat heeft acht jaar in beslag genomen.

Zie ook: Philips Healthcare innoveert met ziekenhuizen