De stichting van KPN heeft door het opwerpen van een beschermingswal tegen de overname door América Móvil alleen maar tijd gekocht. 

Dat constateerde analist Tom Muller van Theodoor Gilissen vrijdag. Zijn collega Marc Hesselink van ABN Amro denkt dat América Móvil of het bod op KPN gaat verhogen, of wegloopt.

De Stichting Preferente Aandelen B van KPN maakte donderdagavond bekend een beschermingsconstructie op te tuigen tegen een overname door het Mexicaanse bedrijf.

Het Mexicaanse bedrijf, dat al circa 30 procent van KPN bezit, maakte eerder deze maand bekend dat het alle aandelen KPN wil overnemen voor 2,40 euro per stuk. De stichting activeert een zogenoemde call-optie, waardoor het 49,9 procent van het totale stemrecht in handen krijgt.

Zo voorkomt de stichting feitelijk dat het bedrijf van miljardair Carlos Slim meer dan 50 procent van het stemrecht bij KPN in handen krijgt.

''Gezien de jurisprudentie kan de bescherming nooit blijvend zijn. De stichting creëert nu tijd tussen beide partijen: de raad van bestuur van KPN en de bestuurders van América Móvil (AMX), om tot een oplossing te komen'', aldus Muller.

Scherpe punten

Hij denkt niet dat de beschermingswal langer dan een halfjaar opgetuigd zal blijven. ''Een deel van de problemen is al opgelost, omdat de bedrijven de afgelopen tijd overleg hebben gehad. Ik heb het idee dat de scherpe punten er wel af zijn. Eigenlijk is de stap van de stichting niet helemaal nodig'', zo constateert Muller.

Hesselink zei dat het management van KPN, de raad van bestuur en de raad van commissarissen, de zaak nu weer ''onder controle'' hebben. ''Dat is het belangrijkste'', zo gaf hij aan.

Volgens de marktvorser zijn er twee concrete opties voor AMX. Of er komt een hoger bod van AMX in combinatie met onder meer beschermende voorwaarden voor het personeel, of AMX loopt weg.

Rechtszaak

Een rechtszaak beginnen om de stap van de stichting tegen te gaan is ''niet ideaal voor AMX'', zo denkt hij. ''Ze kunnen het uitspelen, maar dat gaat een lang proces worden. Ze zullen het op een vriendelijke manier moeten proberen.''

Hesselink zei verrast te zijn door de actie van de stichting ''omdat er nog niet eens een officieel biedingsbericht lag''. Hoe de koers van KPN vrijdag zal reageren is volgens hem onduidelijk. ''Aan de ene kant komt er wellicht een hoger bod, aan de andere kant kunnen ze weglopen. Ik denk dat de koersreactie in eerste instantie door de onzekerheid negatief zal zijn''.