De effectenbeurs in Tokio heeft augustus met verlies afgesloten. 

Een daling van de werkloosheid en een stijging van de inflatie in Japan konden beleggers vrijdag niet aanzetten om aandelen te kopen.

De olieprijzen gingen verder omlaag door de afnemende bezorgdheid over een militaire ingreep in Syrië en dat zette de Japanse oliebedrijven onder druk.

De Nikkei eindigde 0,5 procent lager op 13.388,86 punten. De Japanse hoofdindex verloor daarmee deze week 2 procent. Dat is het eerste weekverlies in de afgelopen 3 weken. Over de hele beursmaand werd voor de vierde maand op rij een verlies geleden.

Inflatie

Op macro-economisch vlak bleek dat de inflatie in Japan in juli is gestegen tot het hoogste peil sinds 2008. De inflatie is het gevolg van hogere energieprijzen en van het agressieve stimuleringsbeleid van de Japanse regering en centrale bank.

Dat moet een einde maken aan de al jaren aanhoudende prijsdalingen (deflatie) in het land. De werkloosheid in Japan bedroeg vorige maand 3,8 procent, tegen 3,9 procent in juni.

Elders in het Verre Oosten lieten de belangrijkste aandelenbeurzen een gemengd beeld zien. In Hongkong bleef de Hang Seng-index onveranderd en in Seoul steeg de Kospi 1 procent. De All Ordinaries in Sydney won 0,6 procent.