De Stichting Preferente Aandelen B van KPN werpt een beschermingswal op tegen een overname door het Mexicaanse América Móvil. 

Dat maakte de stichting donderdag bekend.

De stichting activeert een zogenoemde call-optie, waardoor het 49,9 procent van het totale stemrecht in handen krijgt.

Zo voorkomt de stichting feitelijk dat het bedrijf van miljardair Carlos Slim meer dan 50 procent van het stemrecht bij KPN in handen krijgt.

De stichting had eerder al aangegeven bezorgd te zijn over de onduidelijke bedoelingen van Slim met KPN. De stichting is opgericht om KPN te beschermen tegen invloeden die de continuïteit, zelfstandigheid of identiteit van het bedrijf bedreigen.

Niet uniek

América Móvil maakte eerder deze maand bekend dat het alle aandelen KPN wil overnemen voor 2,40 euro per stuk. Het Mexicaanse telecombedrijf bezit al circa 30 procent van KPN.

De beschermingswal zoals die bij KPN kan worden ingezet, is niet uniek bij beursgenoteerde bedrijven. Het komt echter niet vaak voor dat daadwerkelijk van de mogelijkheid gebruik wordt gemaakt. In de afgelopen jaren werd de constructie alleen ingezet bij toeleverancier aan de chipindustrie ASMI en industrieel conglomeraat Stork.

Tweede Kamer

Eerder op donderdag gaf de centrale ondernemingsraad van KPN aan te willen dat het kabinet en de Tweede Kamer hun invloed gebruiken om de overname te voorkomen.

De or vreesde dat de overname door het Mexicaanse bedrijf de continuïteit en de kwaliteit van de dienstverlening van KPN en de werkgelegenheid bij het bedrijf in gevaar zou brengen. De raad wilde daarom al zijn invloed gebruiken om de overname te voorkomen en roept het kabinet en de Tweede Kamer ''nadrukkelijk'' op daarbij met beschermende wetgeving te helpen.

De ondernemingsraad liet enkele weken geleden al weten bezorgd te zijn over de overname en gaf toen aan ''alle invloed'' te zullen aanwenden om KPN als ''zelfstandige Nederlandse onderneming'' te kunnen laten voortbestaan.