Carlos Tavares raakt zijn baan als operationeel directeur van Renault kwijt naar aanleiding van een open sollicitatie naar de topfuncties bij rivalen General Motors (GM) en Ford. 

Renault maakte donderdag formeel bekend dat de 55-jarige Tavares opstapt om persoonlijke projecten na te jagen.

Tavares zei 2 weken geleden in een interview met persbureau Bloomberg dat Carlos Ghosn voorlopig zal aanblijven als bestuursvoorzitter van Renault en dat hij daarom belangstelling had om GM of Ford te leiden.

Tavares werd 2 jaar geleden benoemd tot operationeel directeur. Zijn voorganger, Patrick Pelata, moest het veld ruimen na een klungelig uitgevoerd spionageonderzoek waarbij drie topmanagers onterecht ontslagen werden.

Gerespecteerd

Tavares genoot veel aanzien in de financiële markten, onder meer omdat hij een akkoord wist te sluiten met de Franse vakbonden en omdat hij Nissan, waarmee Renault samenwerkt, weer op de kaart wist te zetten in Noord-Amerika. ''Hij was een zeer gerespecteerd manager die de nadruk legde op kostenbeheersing en het opvoeren van de winstgevendheid'', aldus een analist.

De loftuitingen helpen Tavares vooralsnog niet aan zijn droombaan in de Verenigde Staten. Een woordvoerder van GM liet weten dat hij niet bij dat bedrijf in dienst komt.

Ford wilde omwille van het concurrentiegevoelige karakter van het onderwerp niets zeggen over de opvolging van bestuursvoorzitter Alan Mulally. Hoewel Mulally inmiddels 68 jaar is, maakte Ford eind vorig jaar nog bekend dat hij ten minste tot eind 2014 in functie blijft.