De aandelenbeurzen in New York stonden donderdag in de plus mede dankzij een opwaartse bijstelling van de groei van de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal.

Zorgen over een militaire ingreep in Syrië op korte termijn ebden weg nadat Duitsland en Frankrijk hadden aangegeven te willen wachten op een VN-onderzoek naar het vermeende gebruik van gifgas.

De Amerikaanse minister van Defensie zei dat de VS niet zonder de bondgenoten zullen handelen.

De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent hoger op 14.840,95 punten. De S&P steeg 0,2 procent tot 1638,17 punten. De Nasdaq won 0,8 procent tot 3620,30 punten.

Fed

Een uur voordat Wall Street de deuren opende, werd bekendgemaakt dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal met 2,5 procent is gegroeid. Het betreft een tweede raming. Aanvankelijk werd een groei van 1,7 procent gemeld. Economen rekenden in doorsnee op een bijstelling naar 2,2 procent.

Volgens marktstrateeg Anastasia Amoroso van J.P. Morgan Funds, dat 400 miljard dollar aan beleggingen beheert, strookt de hogere groei met het voornemen van de Fed om het steunprogramma voor de Amerikaanse economie af te bouwen.

Tegelijkertijd maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid bekend dat vorige week 331.000 Amerikanen voor het eerst een werkloosheidsuitkering hebben aangevraagd. Dat was een daling van 6000 stuks ten opzichte van een week eerder. Economen rekenden gemiddeld op 332.000 aanvragen.

Verizon

Telecomconcern Verizon (plus 3 procent) was de sterkste stijger in de Dow. Het Britse Vodafone maakte eerder op de dag bekend met het bedrijf te praten over de uitkoop van het belang van 45 procent in het gezamenlijke bedrijf Verizon Wireless. De verkoop kan Vodafone ongeveer 98 miljard euro opleveren. De in New York genoteerde aandelen Vodafone wonnen ruim 8 procent.

De euro was 1,3241 dollar waard, tegen 1,32271 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,9 procent tot 108 dollar per vat. De vrees voor escalatie van het conflict in het Midden-Oosten stuwde de olieprijs woensdag tot het hoogste niveau in 2 jaar. Brentolie werd 2 procent goedkoper, op 114,38 dollar.