Stamcelbank Cryo-Save en grootaandeelhouder Salveo hebben donderdag hun geschil over de leiding van het bedrijf voorgelegd aan de Ondernemingskamer. 

Volgens Salveo staat het bedrijf op de rand van de afgrond en is het daarom nodig dat er op 9 september een buitengewone aandeelhoudersvergadering (bava) wordt gehouden waarop gestemd kan worden over de kandidatuur van Salveo's (voormalige) topman Frédéric Amar als nieuwe ceo voor Cryo-Save.

Het bestuur van Cryo-Save bestreed donderdag dat het in acute financiële problemen zit en betoogde dat Amar zich buiten alle procedures om in de positie van topman probeert te manoeuvreren, terwijl zijn plannen met Cryo-Save onbekend zijn, en zijn geschiktheid voor de functie niet bewezen is.

De zitting was de jongste stap in het conflict tussen het verlieslatende Cryo-Save en zijn in Luxemburg geregistreerde grootaandeelhouder. Volgens de stamcelbank heeft Salveo, dat ruim 27 procent van de aandelen bezit, zonder instemming van het bestuur van Cryo-Save een bava bijeengeroepen.

Dat is volgens Cryo-Save in strijd met de bedenktermijn waarop het bestuur zich beriep nadat Amar begin juni het verzoek voor een bava had neergelegd. Die termijn loopt over ruim 2 maanden af.

Stamcelbank

Salveo, dat ook een concurrent is van Cryo-Save, zegde onlangs toe om zijn belang in zijn eigen stamcelbank Salveo Biotechnology terug te brengen naar een minderheidsbelang, waarbij Amar zijn functie als bestuurder bij beide bedrijven neer zou leggen.

Maar volgens Cryo-Save is daarover te weinig bekend en is er nog steeds sprake van forse belangenverstrengeling bij Amar. Daarnaast heeft hij nooit een beursgenoteerde onderneming geleid. Amar stuurt volgens Cryo-Save aan op een fusie met Salveo, en dat zou niet in het belang zijn van de Nederlandse onderneming.

Strikte voorwaarden

Amar liet in een toelichting aan AFN weten alleen onder strikte voorwaarden een fusie te overwegen. Verder zei hij ervan overtuigd te zijn dat hij als topman Cryo-Save weer winstgevend kan maken. Volgens Amar is de toch al zorgwekkende situatie na het vertrek van bestuurder Arnoud van Tulder in mei verder verslechterd en heeft interim ceo Evi Mattil niets voor elkaar gekregen. ''Het bedrijf is al jaren bezig om de waarde van de onderneming te vernietigen.''

De oprichter van Salveo zei niet te geloven van de bewering van Cryo-Save dat het bedrijf gesprekken voert met partijen die geïnteresseerd zijn in een financieel partnerschap.

Ook heeft hij er weinig vertrouwen in dat de onderneming met een andere goede kandidaat voor de toppositie op de proppen komt. Mocht dat toch gebeuren, dan ''zal er toch een aandeelhoudersvergadering moeten komen waarop daarover gestemd wordt'', aldus Amar.

De Ondernemingskamer doet later uitspraak.