De manier waarop de AEX-index, de hoofdgraadmeter van de Amsterdamse effectenbeurs, wordt samengesteld, gaat op de schop. Dat meldde beursbedrijf NYSE Euronext donderdag.

De samenstelling van de index van 25 hoofdfondsen wordt vanaf maart volgend jaar bepaald op basis van de marktwaarde van bedrijven. Op dit moment wordt de AEX samengesteld uit de 25 meest verhandelde fondsen.

Met de aanpassing hoopt het beursbedrijf voor meer stabiliteit in de index te zorgen. De AEX moet door de nieuwe opzet ook een betere afspiegeling vormen van de Amsterdamse markt van het internationale beursbedrijf en komt met de nieuwe opzet meer overeen met de manier waarop andere belangrijke internationale beursgraadmeters worden samengesteld.

Een bijkomend voordeel is dat de samenstelling op actuele gegevens wordt gebaseerd, in plaats van op basis van een omzetcijfer dat gedurende een jaar wordt opgebouwd.

Centenfondsen

Ook de regels voor de andere indices, de Midkap (AMX) en AScX, worden aangepast. Daarbij worden onder meer zogenoemde centenfondsen geweerd uit de graadmeters.

Om in een index te worden opgenomen moeten bedrijven een gemiddelde slotkoers van minstens 1 euro hebben, of minstens 0,50 euro voor bedrijven die nu al in een van de graadmeters zijn opgenomen.

NYSE Euronext verwacht niet dat de nieuwe regels leiden tot een compleet andere samenstelling van de indices. De index wordt jaarlijks aangepast. De nieuwe opzet geldt vanaf de volgende aanpassing, in maart 2014.