De Europese aandelenmarkten sloten donderdag voor het eerst in vier handelsdagen met winst. 

Vodafone zorgde voor een positieve stemming met de mededeling dat het onderhandelt met Verizon over de uitkoop van het belang van 45 procent in Verizon Wireless. De verkoop van het belang in het Amerikaanse bedrijf zou de Britten ongeveer 98 miljard euro kunnen opleveren.

Na 3 handelsdagen van koersdalingen, vooral door zorgen over militair ingrijpen in Syrië, sloot de AEX-index met een winst van 0,7 procent op 367,13 punten. De MidKap steeg 0,7 procent tot 539,07 punten.

De FTSE in Londen won dankzij een flinke plus voor Vodafone 0,8 procent. De DAX in Frankfurt stond enigszins onder druk door een onverwachte toename van de werkloosheid in Duitsland en ging 0,5 procent vooruit. De CAC 40 in Parijs steeg 0,7 procent.

Vodafone

Vodafone won ruim 8 procent en boekte daarmee de sterkste koerswinst sinds november 2008. Het telecombedrijf is na Shell, de bank HSBC en mijnbouwer BHP Billiton het grootste Britse concern, gemeten naar marktwaarde.

Carrefour was de uitblinker in Parijs met een koerswinst van 5,7 procent na de bekendmaking van de halfjaarcijfers. De Franse supermarktketen zag de winst met bijna 5 procent toenemen en wist de omzet op de belangrijke binnenlandse markt stabiel te houden. De Nederlandse concurrent Ahold kon niet meeliften en leverde 0,5 procent in.

Gemalto

In de AEX kende Gemalto een grillig koersverloop. Het aandeel opende ruim 4 procent hoger na de bekendmaking van sterke halfjaarcijfers. In de loop van de dag liep de specialist op het gebied van digitale beveiliging echter een koersverlies van 4 procent op.

Het aandeel sloot 0,1 procent lager. Luchtvaartgroep Air France-KLM, die in de afgelopen dagen had te lijden onder de sterk gestegen olieprijs, klom 1,3 procent. Olieconcern Shell, dat juist profiteerde van de duurdere olie, sloot onveranderd.

Euro

De euro was 1,3227 dollar waard, tegen 1,3321 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,9 procent tot 109,14 dollar per vat.

De vrees voor escalatie van het conflict in Midden-Oosten stuwde de olieprijs woensdag tot het hoogste niveau in 2 jaar. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper, op 115,91 dollar.