Josef Ackermann stopt per direct als voorzitter van het bestuur bij de Zwitserse verzekeraar Zurich Insurance. 

Dat maakte hij donderdag bekend. Eerder deze week werd de financieel directeur van het concern, Pierre Wauthier, dood aangetroffen in zijn woning. Hij zou zelfmoord hebben gepleegd.

Ackermann, die bij Zurich Financial een functie bekleedt die vergelijkbaar is met die van een voorzitter van de raad van commissarissen, zegt diep geschokt te zijn door de dood van Wauthier.

''Ik heb redenen om aan te nemen dat zijn familie van mening is dat ik een deel van de verantwoordelijkheid moet nemen, hoe ongegrond alle beschuldigingen ook zijn.

Als gevolg hiervan zie ik een verder leiderschap van de raad in twijfel getrokken. Ik neem met onmiddellijke ingang ontslag om schade aan de reputatie van Zurich te vermijden'', aldus Ackermann, voormalig topman van Deutsche Bank.

Waarneming

Vice-voorzitter Tom de Swaan, de voormalig financieel directeur van ABN Amro, neemt de taken van Ackermann als waarnemend voorzitter over.

Wauthier werd dinsdag dood aangetroffen in zijn woning. De Zwitserse politie verklaarde later op de dag dat hij zeer waarschijnlijk zelfmoord heeft gepleegd.

De in 1960 geboren Wauthier, die een Brits en een Frans paspoort heeft, kwam in 1996 in dienst van het concern. Sinds september 2011 bekleedde hij de functie van financieel directeur. Zijn taken worden op interimbasis overgenomen door Vibhu Sharma.

Wauthier zou de tweede topbestuurder van een groot Zwitsers bedrijf zijn die zich in de afgelopen tijd van het leven heeft beroofd. Eind juli werd de bestuursvoorzitter van telecombedrijf Swisscom, Carsten Schloter, dood gevonden. Ook in zijn geval wordt uitgegaan van zelfmoord. De politie gaf dinsdag aan geen samenhang te vermoeden tussen beide zaken.