Het Amerikaanse telecombedrijf Verizon is met het Britse Vodafone in gesprek over de uitkoop van het belang van 45 procent van de Britten in de Amerikanen.

Dat heeft Vodafone donderdag bekendgemaakt.

''Er is geen zekerheid dat er akkoord zal komen'', aldus Vodafone. Bronnen rond de bedrijven gaven eerder op de dag aan dat de onderhandelingen in een afrondend stadium zitten. Verizon reageerde niet op de berichten.

Het Britse telecombedrijf heeft al zo'n 10 jaar een belang van 45 procent in Verizon Wireless. De verkoop daarvan zou circa 130 miljard dollar, zo'n 98 miljard euro, kunnen opbrengen.

Andere bronnen meldden een verkoopprijs van 100 miljard dollar. Verizon is volgens de bronnen in gesprek met verscheidene banken om in totaal 60 miljard dollar op te halen waarmee de deal gefinancierd kan worden.

Als onderdeel van de transactie verkoopt Verizon waarschijnlijk zijn belang van 23 procent in Vodafone Italia voor zo'n 4 miljard euro aan Vodafone, denken ingewijden.

Loskomen

De twee ondernemingen proberen zich al jaren los te maken van elkaar, maar konden het tot nu toe niet eens worden over de prijs en de manier waarop.

Volgens analisten zou een overeenkomst nu op het juiste moment komen, omdat Vodafone voorziet dat de Amerikaanse telecommarkt gaat verzwakken en Verizon een aantal zaken beter los van de grote aandeelhouder kan oplossen.