Penny stocks, ook wel centenfondsen genoemd, zijn niet langer welkom in de indices van de Amsterdamse beurs. Moederorganisatie NYSE Euronext voert in maart nieuwe regels door.

Daarbij worden aandelen die slechts enkele dubbeltjes waard zijn, uit de graadmeters verwijderd. Dat meldde het Financieele Dagblad (FD) donderdag.

Fondsen die na maart 2014 drie maanden lang gemiddeld niet boven de 1 euro sluiten, verspelen hun recht om in een index te worden opgenomen. Voor aandelen die al in een van de lijstjes staan is de eis milder. Voor hen geldt gedurende drie maanden een gemiddelde slotkoers van 0,50 euro.

De Amsterdamse beurs telt elf penny stocks. Voor twee daarvan hebben de strengere regels volgens het FD gevolgen als hun koers niet boven de 0,50 euro per aandeel komt.

Biotechnologiebedrijf en Midkapper Pharming slot woensdag op 0,126 euro. Vastgoedbedrijf Kardan maakt deel uit van de AScX-index en eindigde woensdag op 0,329 euro.

Free float

Volgens De Telegraaf gaat de manier waarop het mandje met aandelen wordt samengesteld dat samen de AEX-index vormt op de schop.

Voortaan wordt de belangrijkste beursgraadmeter van Nederland gevormd op basis van marktwaarde en zogeheten free float (de aandelen die vrij verhandelbaar zijn). Het criterium van handelsvolume, waarbij de 25 meest verhandelde fondsen in de AEX komen, is zo verleden tijd.

Hoofd Europese indices George Patterson van NYSE Euronext zegt dat de twee tot vier kleinste AEX-bedrijven daarmee mogelijk naar de Midkap zakken, terwijl de twee tot vier grootste Midkappers de AEX halen.

Dat zou op basis van de huidige marktkapitalisatie betekenen dat Air France KLM, PostNL en Imtech het risico lopen te degraderen, aldus De Telegraaf. De aandelen Ziggo, Vopak en Boskalis komen hiervoor mogelijk in de plaats, zo weet de krant.