América Móvil is niet van plan het huidige beleid van de KPN-directie op het gebied van werkgelegenheid en investeringen te veranderen na de overname van het telecombedrijf.

Dat heeft Joost van Herpen, bestuurder bij Abvakabo FNV, woensdag gezegd na een kennismakingsgesprek met een delegatie van het Mexicaanse telecombedrijf.

"Ze zijn er klip en klaar over: ze gaan niets veranderen aan het huidige investeringsprogramma en gaan verder op de uitgezette lijnen van de huidige raad van bestuur. Dat geeft enige zekerheid'', aldus Van Herpen.

De FNV-bestuurder denkt dat het effect van de overname pas over een aantal jaren zichtbaar zal worden. "Zodra de bestaande plannen zijn uitgewerkt, zal er wel een Mexicaans sausje overheen gaan.''

De Unie

Bestuurder Hans de Jong van vakbond De Unie zei na afloop van het gesprek enigszins gerustgesteld te zijn door de toezegging dat de Mexicanen voor de lange termijn in KPN zitten.

''Daarmee is voor een deel de angst weggenomen dat KPN na het verwerven van de aandelen door América Móvil zal worden uitverkocht en opgesplitst.''

De overname zou volgens hem een brug kunnen slaan naar ''een sterker KPN'' in Europa. De Jong: ''In deze moeilijke tijden zou dit voor het personeel de hoogst haalbare zekerheid kunnen bieden als het gaat om werkgelegenheid en toekomstige groei van de kenniseconomie in Nederland''.

Infrastructuur

Naast een gesprek met América Móvil, wil Van Herpen op korte termijn ook graag, samen met de medezeggenschapsraad van KPN, in gesprek met de Nederlandse overheid om het over de telecominfrastructuur te hebben.

In tegenstelling tot de energiebedrijven is in de telecomsector nooit een splitsing aangebracht tussen commerciële activiteiten en de netwerken.

"Deze laatste zijn cruciaal voor het functioneren van de Nederlandse samenleving én voor onze veiligheid. De netwerken moeten in overheidshanden worden gebracht, zodat ze geen speelbal kunnen worden van commerciële afwegingen in het buitenland. Dat is wel het laatste waarop we in Nederland zitten te wachten", aldus Van Herpen.

Eerder vandaag liet minister van Economische Zaken Henk Kamp al weten een 'nuttig gesprek' te hebben gevoerd met América Móvil.

Profiel KPN | Profiel Carlos Slim | Profiel América Móvil De overname van KPN: wat ging er vooraf