De onrust in het Midden-Oosten maakt olie fors duurder. Beleggers vrezen dat de onrust in Syrië de bevoorrading vanuit het Midden-Oosten stevig onder druk kan zetten.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg woensdagochtend met bijna 1 procent tot 109,87 dollar. Brentolie steeg met iets meer dan 1 procent tot 115,65 dollar per vat. Eerder op de dag bereikte Brentolie het hoogste punt sinds eind februari. Dinsdag stegen de olieprijzen al met bijna 3 procent.

Analisten wezen erop dat een eventuele militaire interventie in Syrië ook de bevoorrading vanuit andere landen in de regio onder druk kan zetten. De onzekerheid daarover komt bovenop de bestaande problemen in bijvoorbeeld Irak en Libië.

De zoektocht naar veilige beleggingen in onzekere tijden stuwde woensdag de goudprijs naar het hoogste niveau sinds mei. Het edelmetaal is nu met 1426,50 dollar per troy ounce (31,1 gram) ongeveer 20 procent meer waard dan op het dieptepunt van circa 1180 dollar dat eind juni werd bereikt.

Ook andere metalen waren in trek. De prijs van zilver bereikte het hoogste niveau sinds medio april, terwijl ook platina en palladium duurder werden.

Bekijk de actuele brandstofprijzen