De Indiase roepie is woensdag opnieuw tot een historisch dieptepunt gezakt en is op weg naar het grootste jaarverlies van de afgelopen decennia. 

Beleggers reageerden op de sterke stijging van de olieprijs, die het land nog dieper in de problemen kan brengen.

De Indiase munt zakte woensdag met ruim 3 procent tot het nieuwe dieptepunt van 68,76 roepie per dollar. Daarmee heeft de munt dit kwartaal al bijna 14 procent van zijn waarde verloren en liep het verlies voor dit jaar op tot 20 procent.

De roepie ligt op koers voor het slechtste jaar sinds 1991, toen India verwikkeld was in een diepe economische crisis en zijn goudvoorraad moest inzetten om importgoederen te kunnen betalen.

Olie

De afgelopen weken werd India hard getroffen door de kapitaaluitstroom die op gang kwam nadat de Amerikaanse Federal Reserve had laten doorschemeren binnenkort zijn stimuleringsbeleid te gaan matigen.

Deze week kwam daar de onzekerheid over de dreigende militaire interventie in Syrië overheen. Daardoor is de olieprijs de afgelopen dagen sterk gestegen. Dat heeft zware consequenties voor India, dat bijna 80 procent van zijn olie importeert.

India kampt met aanzienlijke tekorten op zijn begroting en op de handelsbalans. Het land importeert meer dan er wordt geëxporteerd, waardoor de val van de roepie stevig doorwerkt in het prijspeil van het land. De zwakke roepie maakt importproducten duurder.