De Duitse autofabrikant Daimler, eigenaar van Mercedes-Benz, gaat 2 miljard euro investeren in een nieuwe fabriek in China om de productie daar te verdubbelen.

Het wordt de grootste fabriek die het concern ooit heeft gebouwd en deze moet volgend jaar al klaar zijn. Dat heeft Hubertus Troska, directeur van Daimler in China, dinsdag gezegd.

Met de productieverdubbeling tot 200.000 auto's per jaar wil Daimler de achterstand ten opzichte van aartsrivalen BMW en Audi inhalen, twee razend populaire merken onder welgestelde Chinezen. ''Als we niet succesvoller zijn in China, zal het erg moeilijk worden om ons doel, de nummer 1-positie in de wereld, te bereiken'', aldus Troska.

Daimler mikt op de verkoop van 300.000 auto's tegen 2015, een mijlpaal die Audi al in 2011 behaalde. De verkoopteller van BMW passeerde vorig jaar het aantal van 300.000 in China.

Daimler-directeur Troska heeft hoge verwachtingen van de vernieuwde Mercedes S-klasse, het vlaggenschip van het concern dat later dit jaar op de Chinese markt komt. Tegen 2015 wil Daimler in China in totaal 20 vernieuwde modellen op de markt gebracht hebben.