De olieprijzen stegen dinsdag door een escalatie van de situatie in Syrië. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei maandagavond dat Washington de Syrische regering verantwoordelijk houdt voor het gebruik van gifgas.

Militair ingrijpen door Westerse landen lijkt daarmee een stap dichterbij te komen. Dat voedde zorgen over de beschikbaarheid van olie uit het Midden-Oosten.

Dinsdag verklaarde de Amerikaanse minister van Defensie, Chuck Hagel, dat het Amerikaanse leger klaar staat om op te treden tegen Syrië zodra president Obama besluit tot een aanval.

Rusland, de voornaamste bondgenoot van Syrië en de grootste wapenleverancier aan het land, drong er bij Washington op aan af te zien van militair ingrijpen.

De prijs van Brentolie werd ook beïnvloed door een flinke productiedaling in Libië. De Libische staatsoliemaatschappij maakte bekend dat de productie mogelijk is gedaald tot onder 200.000 vaten per dag als gevolg van protesten. B

ewakers van de meeste exportterminals staken en hebben om hun looneisen kracht bij te zetten de uitvoer van olie vrijwel onmogelijk gemaakt.

Rond half vier steeg de prijs van ruwe Amerikaanse olie met 2,9 procent tot 108,96 dollar per vat van 159 liter. Brentolie werd 2,5 procent duurder en kostte 113,43 dollar per vat.