Ordina heeft in het eerste halfjaar de omzet flink zien dalen. Bovendien werd netto een zwaarder verlies geleden dan in dezelfde periode vorig jaar, zo bleek uit de cijfers die de automatiseerder dinsdag publiceerde.

Ordina wees op de krimpende markt als oorzaak voor het lagere resultaat.

De omzet kwam 8 procent lager uit op 185 miljoen euro, terwijl het bedrijfsresultaat daalde tot 3,6 miljoen euro, van 7,6 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2012. Onder de streep werd een verlies geleden van 2,4 miljoen euro, tegen een min van 1,7 miljoen euro vorig jaar.

Ordina meldde wel haar positie in de zorg- en industriemarkt te hebben verstevigd. De omzet in de zorgmarkt steeg met bijna 40 procent. Bovendien is de onderneming een kostenbesparingsprogramma begonnen, waarmee de kosten vanaf 1 januari 2014 blijvend met 8 miljoen moeten worden verlaagd.

Vooruitzichten

De automatiseerder liet weten dat de economische vooruitzichten in de Benelux onzeker blijven en het moeilijk blijft om de omzetontwikkeling en het resultaat te voorspellen. Ordina spreekt dan ook geen concrete verwachting uit voor de komende periode.

De resultaten van Ordina zijn in lijn met de lage verwachtingen en tonen de aanhoudend moeilijke marktomstandigheden in de Benelux. Dat schrijft analist Marc Zwartsenburg van ING.

De analist is positief over de aangekondigde extra kostenbesparingen, maar constateert dat de doelstelling op de middellange termijn voor een ebitda-marge van 8 tot 10 procent tot steeds erg ver weg is. De marge voor het eerste halfjaar lag op 2 procent.

Winstmarge

Ook SNS is teleurgesteld over de gedaalde winstmarge, terwijl er in het eerste kwartaal nog onderliggend sprake van een verbetering. De omzettrend is stabiel, aldus SNS, die er wel op wijst dat de divisies een gemengd beeld tonen.

Beleggers zetten Ordina dinsdag rond 9.40 uur 1,5 procent lager op 1,25 euro. De SmallCap-index stond 0,5 procent lager.

Banenverlies

Automatiseerder Ordina moet de komende tijd opnieuw in de kosten gaan snijden, waardoor er 80 tot 100 banen bij het bedrijf verloren gaan. Dat werd dinsdag bekend bij de presentatie van de resultaten over het eerste halfjaar.

De onderneming heeft last van de krimpende markt en de moeilijke economische situatie. Het gaat niet alleen om gedwongen ontslagen, benadrukte financieel bestuurder Jolanda Poots. Het bedrijf snijdt in de personeelskosten en kijkt ook naar de indirecte lasten, zoals de huurkosten.

Reorganisatie

Het bedrijf wil op deze manier de kosten met 8 miljoen euro per jaar naar beneden brengen. In 2011 voerde Ordina ook een reorganisatie door, waardoor ongeveer een gelijk aantal banen verdween.

De omzet van de automatiseerder daalde in het eerste halfjaar van 2013 met 8 procent tot 185 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat halveerde tot 3,6 miljoen euro, terwijl het nettoverlies opliep tot 2,4 miljoen euro, tegen een min van 1,7 miljoen euro vorig jaar.

Toch is het bestuur van Ordina optimistisch over de toekomst. Volgens topman Stépan Breedveld is er sprake van flinke groei op de zorgmarkt, waar de omzet in de afgelopen periode met 40 procent steeg.

De onderneming kreeg afgelopen week nog een flinke opdracht van het Martini Ziekenhuis in Groningen en de orderportefeuille wijst op verdere groei, aldus Breedveld. Ook de dalende trend op de industriemarkt is volgens de topman gekeerd.