Twee oud-bestuurders van technisch dienstverlener Imtech betalen hun bonussen over de jaren 2010 en 2011 terug. Dat maakte Imtech dinsdag, tegelijkertijd met de publicatie van de cijfers over het eerste halfjaar, bekend.

Voormalig topman René van der Bruggen stort een bedrag van 1,5 miljoen euro terug in de kas, terwijl financieel topman Boudewijn Gerner een bedrag van 700.000 terugbetaalt.

De bedragen bestaan uit zowel de bonus uitgekeerd in contanten als de bonus uitgekeerd in aandelen over die jaren, aldus Imtech. Over 2012 zagen de bestuurders al af van een bonus.

Van der Bruggen en Gerner kwamen onder druk te staan om hun beloningen in te leveren, nadat begin dit jaar omvangrijke fraude bij Imtech in Polen en Duitsland aan het licht was gekomen. De twee zijn inmiddels vertrokken bij het bedrijf.

Schadeloosstelling

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft eerder aangedrongen om de bonussen te gebruiken voor schadeloosstelling van beleggers. Een woordvoerster van Imtech liet weten dat het bedrijf het teruggestorte bedrag reserveert en deze week nog in gesprek gaat met de VEB over de eventuele schadevergoeding. Het geld zou daarvoor gebruikt kunnen worden.

De VEB stelt de ''eerste stap naar compensatie van gedupeerde beleggers'' te waarderen.

Imtech kondigde dinsdag ook aan dat er op 8 oktober opnieuw een buitengewone aandeelhoudersvergadering zal worden gehouden. Daar zullen onder meer zaken rond de beloning van de raad van commissarissen en de samenstelling van het bestuur aan de aandeelhouders ter stemming worden voorgelegd. Daarnaast zal er worden gestemd over een regeling voor cumulatief preferente financieringsaandelen.

Halfjaarcijfers

Technisch dienstverlener Imtech heeft over de eerste helft van dit jaar een nettoverlies geleden van 230,5 miljoen euro, tegen een verlies van 112,6 miljoen euro een jaar eerder. Dat maakte het door boekhoudfraude geplaagde bedrijf dinsdag bekend.

Het verlies is te wijten aan afboekingen bij onderdelen en kosten voor de herstructurering van het bedrijf, die eerder al waren geopenbaard. Imtech schreef 40 miljoen euro af in de Benelux en op het onderdeel Marine. Verder trok het bedrijf 62 miljoen euro aan kosten voor de reorganisatie en herfinanciering uit.

Imtech liet weten dat de herstructurering waarbij circa 1300 banen verdwijnen op koers ligt. Die reorganisatie wordt dit jaar afgerond. De kosten die zijn gemoeid met de herstructurering worden door Imtech geraamd op 80 miljoen euro.

Omzet

De omzet ging met 2 procent omlaag naar 2,48 miljard euro. De orderontvangst kwam uit op 2,5 miljard euro. Imtech gaf geen verwachting af voor heel 2013. Dat heeft volgens het bedrijf te maken met de herstructurering van de onderneming en de uitdagende marktomstandigheden.

Eerder dit jaar kwam omvangrijke fraude bij Imtech in Polen en Duitsland aan het licht. Het bedrijf moest daardoor honderden miljoenen afschrijven op projecten. Om dit in de toekomst te voorkomen, zijn de controlesystemen bij Imtech aangescherpt en is het management versterkt.

Verdere problemen

Topman Gerard van de Aast liet in een toelichting weten dat er vooralsnog geen verdere problemen boven water zijn gekomen. ''Daar heb ik op dit moment geen weet van'', aldus de bestuursvoorzitter.

Hij meldde verder dat er interesse is getoond van partijen in bepaalde onderdelen van Imtech, maar dat een verkoop niet aan de orde is. Ook zei hij dat in september meer informatie zal worden versterkt over een mogelijke opdracht voor het bedrijf, die een paar honderd miljoen euro waard zou zijn.

Imtech kondigde dinsdag ook aan dat er op 8 oktober opnieuw een buitengewone aandeelhoudersvergadering zal worden gehouden. Daar zullen onder meer zaken rond de beloning van de raad van commissarissen en de samenstelling van het bestuur aan de aandeelhouders ter stemming worden voorgelegd.

Gematigd positief

Analist Tom Muller van Theodoor Gilissen is tevreden met het feit dat Imtech geen vervelende verrassingen bekend heeft gemaakt bij de presentatie van de halfjaarresultaten. 

Muller gaf aan dat de cijfers worden gedomineerd door een groot aantal incidentele lasten in verband met afboekingen en de herstructurering van Imtech.

Het is volgens hem daardoor moeilijk om een duidelijk beeld te krijgen van de onderliggende prestaties. Muller denkt dat daar volgend jaar meer duidelijkheid over zal komen.

De analist zei dat Imtech met zijn herstructurering op stoom begint te komen en dat er basis is om te denken dat Imtech de komende jaren weer stappen vooruit gaan zetten.