Wall Street zakte maandag tegen het eind van de handelssessie in het rood. Beleggers vrezen dat de Verenigde Staten militair gaan ingrijpen in Syrië.

Minister van Buitenlands Zaken John Kerry zei dat Washington het bewind van Assad verantwoordelijk houdt voor het gebruik van chemische wapens.

De Dow-Jonesindex sloot 0,4 procent lager op 14.946,46 punten en de S&P 500-index daalde 0,4 procent tot 1656,78 punten. De Nasdaq eindigde onveranderd op 3657,57 punten.

''Ingrijpen in het onrustige Midden-Oosten kan leiden tot vergelding tegen Amerikaanse mensen en bezittingen. Dat is een beangstigende gedachte'', vertaalde een handelaar het beleggerssentiment.

Bescheiden winsten

Eerder op de dag prijkten er nog bescheiden winsten op de koersenborden. Die werden toegeschreven aan speculatie op een latere afbouw van steun door de Federal Reserve. Maandagmiddag bleek dat het aantal orders voor duurzame goederen in juli met 7,3 procent daalde, waar economen in doorsnee rekenden op een afname van 4 procent.

''Het is weer een cijfer dat duidt op een traag herstel'', aldus een beleggingsstrateeg. ''De Fed is bij haar besluit afhankelijk van macrocijfers. Op basis van de orders voor duurzame goederen denk ik dat de kans op een geringe afbouw groter is dan de kans op een grote stap.''

Wall Street is al sinds mei in de ban van afbouw van steun door de Fed. Destijds kondigde Fed-president Ben Bernanke aan daar later dit jaar mee te kunnen beginnen, afhankelijk van de ontwikkeling van de economie. Nog altijd rekent een meerderheid van economen op een eerste stap bij de komende monetaire vergadering van de Fed op 17 en 18 september.

Facebook

Facebook (plus 2 procent) deed goede zaken. De marktwaarde van de sociale netwerksite steeg tot over de 100 miljard dollar, vooral doordat beleggers vertrouwen hebben in het nieuwe verdienmodel. Lange tijd heerste er onzekerheid over het vermogen van Facebook om de inkomsten uit advertenties op mobiele platforms op te krikken.

Dat lijkt het bedrijf nu onder de knie te hebben. In het tweede kwartaal werd 41 procent van het totaal aan advertentie-inkomsten behaald op smartphones en tablets.

De euro was 1,3371 dollar waard, gelijk aan de ruilverhouding bij het slot van de Europese beurzen