De Iraakse regering heeft Shell in een brief verantwoordelijk gesteld voor het verlies van miljarden dollars vanwege productievertraging op het Majnoon-veld in het zuiden van Irak.

Een woordvoerder van Shell bevestigde maandag dat de oliemaatschappij in juli van dit jaar een dergelijke brief heeft gekregen.

Volgens Irak heeft de productie bij Majnoon veel te lang stilgelegen en is de overheid daardoor zo'n 4,6 miljard dollar aan inkomsten misgelopen.

De Shell-zegsman beaamde maandag dat de oliemaatschappij had gehoopt de productie van Majnoon in het midden van dit jaar op te starten, maar dat er, ook door factoren buiten Shell om, vertraging is opgelopen.

De oliemaatschappij zegt dat de booractiviteiten inmiddels met succes zijn afgerond en denkt ''tussen nu en het einde van dit jaar'' weer olie naar boven te pompen en de productie op te voeren naar 175.000 vaten per dag.

Shell

Shell, dat het veld ruim twee jaar geleden overnam, stopte de oorspronkelijke productie van zo'n 65.000 vaten per dag in 2012 voor onderhoud, omdat er veel aanpassingen nodig waren aan de verouderde installaties. Daarnaast moest de veiligheid op en rondom het veld worden verbeterd, lichtte de woordvoerder toe.

Zo duurde het opruimen van mijnen in het gebied langer dan verwacht. Ook waren er problemen met het verkrijgen van visa voor medewerkers.

De woordvoerder wilde niet ingaan op de vraag of Irak ook compensatie heeft geëist van Shell. Hij wees erop dat voor Shell de veiligheid vooropstaat.