Het kabinet vindt een beursgang op termijn de 'beste optie' voor ABN Amro. Volgend jaar wordt gekeken of aan de voorwaarden is voldaan. Het doel is uiteindelijk de hele bank te verkopen, maar een vijandige overname is uitgesloten.

Het kabinet heeft daarover op voorstel van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën een principebesluit genomen.

Premier Mark Rutte stelt vrijdag in een toelichting op het plan (pdf) dat het voor een verkoop van de genationaliseerde bank nog te vroeg is. "Onze conclusie is dat ABN op termijn teruggaat naar de markt, dat moet binnen een jaar gebeuren", aldus Rutte.

Wel is het kabinet voornemens de bank in zijn geheel aan de beurs te verkopen, zodat de Staat geen aandeel in de bank houdt. "We willen een zo goed mogelijke prijs. Maar de kans dat we ABN met winst verkopen is klein."

Ook Dijsselbloem geeft toe dat het "moeilijk wordt om het uitgegeven geld terug te verdienen". Hij voegt toe: "Dat is een moeilijke boodschap, maar wel een reële."

Vijandige overname

Wel maakt Dijsselbloem bekend dat de bank niet in een keer verkocht kan worden, aan bijvoorbeeld een andere bank of investeerder. Dat wordt in de gaten gehouden door een stichting met preferente aandelen, waarin de overheid zelf geen zitting heeft. De stichting krijgt statutair recht om een vijandige overname tegen te houden.

"De geschiedenis leert dat er partijen zijn die ABN Amro uit elkaar trekken en de facto voor Nederland opheffen. Dat willen we niet. We willen dat de bank voor Nederland behouden blijft en dus de continuïteit gewaarborgd blijft", aldus Dijsselbloem in een gesprek met NU.nl.

Bekijk het hele interview met Dijsselbloem:

Voorwaarden

Ondertussen vraagt het kabinet aan ABN zich voor te bereiden op de beursgang. Die is pas mogelijk wanneer aan de volgende voorwaarden is voldaan: de financiële sector moet voldoende stabiel zijn, er moet voldoende interesse zijn in de markt en de onderneming moet er klaar voor zijn.

Over een jaar zal het kabinet opnieuw beoordelen of aan genoemde voorwaarden wordt voldaan.

Op dit moment wordt geschat dat de waarde van ABN Amro bij een beursgang kan groeien naar een bedrag van rond de 15 miljard euro. De Staat kocht ABN in oktober 2008 voor 16,8 miljard euro en heeft in de bank inmiddels in totaal 21,66 miljard gestoken.

Meer tijd

Minister Dijsselbloem benadrukt in een toelichting op de plannen dat een definitief besluit over de beursgang pas genomen wordt als aan de criteria wordt voldaan. "ABN wordt op termijn een private onderneming, dat gebeurt niet morgen al. Als er niet voldoende aan de voorwaarden is voldaan, nemen we er meer tijd voor. Dat kan gewoon opgerekt worden."

Hij laat weten dat er op dit geen moment geen kopers zijn die ABN direct zouden willen overnemen of willen fuseren. "Als die zich melden is er ruimte om daarnaar te kijken."

Cruciaal

Het besluit over ABN is volgens Dijsselbloem genomen in het kader van zijn voorstel om banken te kunnen splitsen als ze in problemen komen. "Regelgeving daarvoor moet voor het einde van het jaar klaar zijn."

Hij stelt: "Bij faillissementen van banken moet de rekening niet bij de burgers komen, maar bij diegene die risico lopen."

Gezonde banken zijn "cruciaal voor economisch herstel", aldus de minister. "De traditionele functies van banken zoals het wegzetten van geld en kredietverlening voor bedrijven moeten terugkomen."

De premier benadrukte eerder al dat bij de verkoop gezocht wordt naar "een zo breed mogelijk draagvlak". Hij voegt toe: "Het maatschappelijk draagvlak is in de hele politiek toegenomen. Dat is een nieuw fenomeen, dat draagt niet bij aan draagvlak op de korte termijn."

Beslismomenten

Eerder deze week zei de minister al dat het kabinet verwachtte snel een besluit te nemen over de toekomst van de bank. In dat traject zijn nog verschillende beslismomenten voorzien voor het kabinet en de Tweede Kamer.

Dijsselbloem liet in maart nog weten dat de marktomstandigheden er niet naar waren. Topman Gerrit Zalm van de genationaliseerde bank zei in juli dat zijn bank in de zomer van volgend jaar klaar is om geprivatiseerd te worden.

ASR

Voor verzekeraar ASR kiest het kabinet op een later moment voor een beursgang of onderhandse verkoop. Er is concrete interesse getoond in de verzekeraar, vertelt Dijsselbloem. "Over een half jaar kijk ik of er voldoende interesse is."

Aan ASR is inmiddels 3,65 miljard uitgegeven. De waarde van deze verzekeraar wordt geschat tussen de 2,15 en 2,3 miljard euro.

Lees het hele interview met Dijsselbloem

Reacties ABN en ASR | Reacties politiek

Chronologie ABN Amro | Achtergrond: nationalisatie ABN Amro