Anders Runevad is de nieuwe topman van Vestas Wind Systems. Dat maakte de windmolenfabrikant woensdag bekend bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

Hij volgt Ditlev Engel op, die het bedrijf verlaat na twee verliesjaren op rij. In het tweede kwartaal daalde het bedrijfsresultaat voor eenmalige posten van 40 miljoen euro tot 12 miljoen euro. De omzet nam met 26 procent af tot 1,19 miljard euro

Vestas zit momenteel in een flinke reorganisatieperiode waarbij het personeelsbestand met 30 procent wordt teruggebracht tot 16.000 werknemers.

Het bedrijf schreef in het tweede kwartaal opnieuw af op de machinebouw- en gieterij-activiteiten, die al langer in de etalage staan. Ook werd de waarde van het orderboek verlaagd vanwege onzekerheid of een aantal klanten aan contractuele verplichtingen kan voldoen.

Aandeel

De bestuurswissel werd woensdag positief ontvangen door beleggers. Op de beurs in Stockholm werd het aandeel Vestas 9,5 procent meer waard.

Vestas, een van de grootste fabrikanten van windmolenturbines ter wereld, boekte in het tweede kwartaal een nettoverlies van 62 miljoen euro, tegen een min van 8 miljoen euro een jaar eerder. De omzet zakte met ruim een kwart tot 1,2 miljard euro. Het bedrijf verwacht dat de omzet over het hele jaar daalt van 7,2 miljard naar 5,5 miljard euro.