De Europese aandelenbeurzen leverden donderdag flink in na de recente opmars.

De dag begon al in mineur door een stevige daling van de Japanse beurs en lagere slotstanden op Wall Street woensdagavond.

Een winstwaarschuwing van Wal-Mart, 's werelds grootste detailhandelaar, en tegenvallend nieuws van Cisco zetten de handel in de loop van de dag steeds verder onder druk.

De AEX-index sloot 1,1 procent lager op 375,58 punten en de Midkap daalde 0,7 procent tot 552,25 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs leverden respectievelijk 0,7 en 0,5 procent in. De FTSE in Londen moest een verlies van 1,6 procent incasseren.

Ahold had flink last van de winstwaarschuwing van Wal-Mart. Het Nederlandse supermarktconcern is niet één op één vergelijkbaar met de Amerikaanse branchegenoot, maar haalt wel het grootste deel van zijn omzet uit de Verenigde Staten. Ahold, dat volgende week zijn tweedekwartaalcijfers onthult, verloor 2,7 procent.

Aalberts

Beleggers waren niet tevreden over de halfjaarresultaten van Aalberts Industries. De winst van de industrieel toeleverancier viel lager uit dan verwacht.

Ook de verwachting dat de winst per aandeel in 2013 op een vergelijkbaar niveau als in 2012 zal uitkomen is volgens analisten teleurstellend. Het aandeel was een van de sterkste dalers in de MidKap met een min van 2,3 procent.

Boskalis

De halfjaarcijfers van Boskalis vielen wel in goede aarde. Het aandeel won 1,5 procent en was daarmee de sterkste stijger onder de middelgrote fondsen. De baggeraar en maritiem dienstverlener sprak de verwachting uit in 2013 een recordwinst te behalen van 330 miljoen euro. Volgens analisten is de winstverwachting aan de conservatieve kant.

Op de lokale markt won Telegraaf Media Groep (TMG) 1,4 procent. Analisten waren zeer te spreken over de besparingen die TMG in de afgelopen maanden heeft gerealiseerd. De eigenaar van De Telegraaf, Sky Radio en socialenetwerksite Hyves kondigde tevens aan minstens 350 extra arbeidsplaatsen te schrappen.

H&M

In Stockholm leverde Hennes & Mauritz (H&M) 1,6 procent in. De Zweedse kledingketen boekte in juli minder omzet dan verwacht. Verzekeraar Zurich Insurance Group zakte op de Zwitserse beurs 3,6 procent na tegenvallende tweedekwartaalcijfers.

De euro was 1,3266 dollar waard, tegen 1,3255 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 107,62 dollar per vat. Brentolie werd 1 procent duurder, op 111,27 dollar.