Twee oud-medewerkers van JPMorgan Chase worden door de Amerikaanse justitie aangeklaagd voor fraude, samenzwering en valsheid in geschrifte.

Dat maakten de Amerikaanse autoriteiten woensdag bekend.

De verdachten, derivatenhandelaren Javier Martin-Artajo en Julien Grout, worden waarschijnlijk gearresteerd voor hun rol in de miljardenverliezen die de Amerikaanse bank vorig jaar leed.

JPMorgan Chase verloor meer dan 6 miljard dollar door toedoen van een handelaar die op grote schaal in derivaten had gehandeld.

London Whale

De verdachten werkten samen met Bruno Iskil. Door de enorme bedragen die ermee gemoeid waren, kreeg Iskil de bijnaam de 'London Whale'. Iskil zelf wordt waarschijnlijk niet aangeklaagd, meldden bronnen eerder.

De Amerikaanse justitie is een onderzoek begonnen naar mogelijke frauduleuze praktijken bij de bank JPMorgan Chase in verband met financiële producten die aan hypotheken waren gekoppeld.

De bank zou dubieuze methodes hebben toegepast bij de verkoop van financieel onderpand voor hypotheken tussen 2005 en 2007. Beleggers zouden een te gunstig beeld van de producten hebben gekregen. 

Subprimehypotheken

Een en ander zou hebben geleid tot de problemen op de Amerikaanse huizenmarkt en de financiële crisis in de jaren na 2007. Een voorbeeld van die 'betrouwbare beleggingen'  is de zogenoemde subprimehypotheek. Die werden verpakt in verhandelbare producten; de subrimehypotheekobligatie.

Die subprimehypotheekobligaties kenden verschillende lagen (tranches). In de hoogste tranche zaten de beste hypotheekleningen, in de onderste was de kans op wanbetaling het grootst. Die kregen dan ook vaak een lage waardering (bijvoorbeeld triple B) van de kredietbeoordelaars.

Om de onderste lagen toch aan investeerders te kunnen verkopen, werden deze samengevoegd met andere slechte onderdelen van subprimehypotheekobligaties (CDO’s).

Kredietbeoordelaars

Kredietbeoordelaars gaven deze CDO's, die louter uit slechte leningen bestonden, ten tijde voor de crisis toch vaak een nieuwe, veel betere kredietbeoordeling (triple A).

Investeerders dachten zo dat zij belegden in veilige producten, terwijl de onderliggende waarde van slechte hypotheekleningen een hoog financieel risico met zich meedroeg. In september 2008 stortte de markt voor CDO’s met triple B hypotheekobligaties volledig in, dat was de aanzet tot de wereldwijde schuldencrisis.