De Stichting Preferente Aandelen B van KPN moet zich als het aan de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) ligt vooral inzetten voor een hogere overnameprijs voor KPN.

Dat stelde de belangenvereniging voor beleggers woensdag op haar website.

''De dreiging met het van stal halen van de preferente aandelen kan KPN helpen aan een krachtigere onderhandelingspositie om een hoger bod van Slim te ontlokken'', aldus de VEB.

''Maar het moet niet zo zijn dat de stichting de preferente aandelen opeist enkel en alleen om een blokkade op te werpen en uitsluitend oog heeft voor het behouden van de zelfstandigheid van KPN.''

Vergelijkbare stichtingen

De vereniging wijst erop dat vergelijkbare stichtingen bij ASMI en Stork hebben laten zien ''hoe het niet moet''. Daar werd de beschermingswal alleen ingezet als afweerpoging tegen invloeden van buitenaf.

De stichting kan bij een bedreiging van de continuïteit, onafhankelijkheid en identiteit van KPN op één na evenveel preferente aandelen opnemen als er aandelen KPN uitstaan. Daarmee kan worden voorkomen dat andere aandeelhouders een controlerende meerderheid krijgen.

Profiel KPN | Profiel Carlos Slim | Profiel América Móvil De overname van KPN: wat ging er vooraf