De Europese aandelenmarkten zijn woensdag met overwegend lichte winsten de handel uitgegaan.

In een dunne handel reageerden beleggers gematigd positief op beter dan verwachte economische groeicijfers uit de eurozone.

De AEX-hoofdindex in Amsterdam steeg 0,5 procent tot 379,62 punten. De MidKap daalde daarentegen 0,3 procent en sloot op 555,91 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt en Parijs kregen er respectievelijk 0,3 en 0,5 procent bij, terwijl die in Londen 0,4 procent zakte.

Waar de Nederlandse economie in het tweede kwartaal nog niet uit de recessie is geklommen, maakte de eurozone als geheel voor het eerst in 2 jaar tijd wel een groei door. Die was bovendien met 0,3 procent iets sterker dan economen gemiddeld hadden voorspeld. Ook Duitsland en Frankrijk kwamen met meevallende groeicijfers.

Grote koersbewegingen bleven evenwel uit. ''De beurzen reageren gematigd op de betere groeicijfers uit de eurozone en gaan mondjesmaat omhoog'', zei handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer. ''De economische cijfers zijn vooral een bevestiging van de verwachte ontwikkelingen en zitten voor een belangrijk deel al in de koersen verwerkt.''

KPN

Een opvallende daler in de AEX was KPN met een verlies van 1,6 procent. De Stichting Preferente Aandelen B van KPN liet weten bezorgd te zijn over het bod van branchegenoot América Móvil op het telecombedrijf. De stichting, die een beschermingswal rond KPN zou kunnen optrekken, sprak dinsdagavond van ''grote onduidelijkheid'' rond de bedoelingen van het Mexicaanse bedrijf.

Gemalto

De sterkste stijger in de AEX was beveiligingsbedrijf Gemalto met een plus van ruim 5 procent. In de MidKap behoorde vastgoedbedrijf Vastned tot de sterkste stijgers met een winst van 1,3 procent na beter dan verwachte halfjaarcijfers. Kabelaar Ziggo stond onderaan met een verlies van 2,1 procent.

De euro was 1,3255 dollar waard, tegen 1,3239 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent. Een vat van 159 liter bracht op de termijnmarkt 106,64 dollar op. Brentolie werd 0,1 procent duurder en kostte per vat 109,90 dollar.